چالشهای مشاورهای: تابستان، نگاه به آینده و گذشته + 3 نقد

امروز در سايت مرجع کنکور ایران مطالب مشاوره ای و روشهای درس خواندن و آمادگی آزمون و کنکور را برای شما در نظر گرفتیم
قطعاً آنچه در میزان، سبک و نوع مطالعهی دانشآموز در فصل تابستان و در این مقطع زمانی بیش از همه تأثیرگذار است داشتن انگیزه است. بنابراین باید تمام تلاش والدین و دستاندرکاران آموزش در درجهی اول بر به وجود آوردن و افزایش انگیزه متمرکز شود.
در کنار انگیزههای اجتماعی, خانوادگی و اقتصادی «احساس نیاز, شور و هیجان یادگیریِ بیشتر, کنجکاوی برای آگاهی از مباحث کتابهای درسی سال آینده و…» همه و همه نیز باعث ایجاد میل و رغبت به مطالعهی بیشتر میشود که در پایههای درسی مختلف تفاوتهای خاص داشته و نباید به همهی پایهها نگاه یکسان داشته باشیم. با این مقدمه در این مقالهی کوتاه سعی شده است که نقش نگاه به گذشته و نگاه به آینده در ایجاد انگیزهی مطالعه در پایههای مختلف آموزشی و در فصل تابستان به تفکیک، تجزیه و تحلیل شود:
1. در پایههای سوم، چهارم و پنجم ابتدایی شور و هیجان یادگیری بیشتر بوده و کنجکاویِ آگاهی از مباحث درسی سال آینده، همچنین فرار از مطالعهی مباحث تکراری ایجاب میکند پاسخگویی به سؤالات نگاه به گذشته اختیاری و نگاه به آینده اجباری شده و در هر مورد به دانشآموز رتبه و تراز داده شود.
2. در پایهی ششم ابتدایی، اهمیت مباحث پایهی پنجم و همچنین تکیه بر هوش و استعداد تحلیلی برای آزمونهای تیزهوشان ایجاب میکند که آزمونهای تابستان به دو بخش «نگاه به گذشته» و «هوش و استعداد تحلیلی به جای نگاه به آینده» تقسیم شده و در هر مورد رتبه و تراز داده شود.
3.در پایههای هفتم و هشتم عدم نیاز به مباحث سالهای قبل ایجاب میکند توجه بیشتر به نگاه به آینده باشد. بنابراین توصیه بر اجباری بودن نگاه به آینده در دروس مهم و منتخب و اختیاری بودن نگاه به گذشته است.
4. در سال نهم با توجه به اهمیت مباحث پایه هشتم در آزمونهای ورودی به همین شیوهی فعلی تأکید بر نگاه به گذشته به صورت اجباری و نگاه به آینده به صورت اختیاری است.
5. در پایهی دهم عدم نیاز به مطالب سال قبل و همچنین تکرار بیش از حد آن مباحث در سال نهم برای آزمونهای مدارس برتر باز ایجاب میکند که تمرکز بر روی نگاه به آینده به صورت اجباری در برخی دروس و نگاه به گذشته به صورت اختیاری باشد.
6. در پایهی یازدهم و دوازدهم نیز شیوهی فعلی یعنی مرور پایههای دهم و یازدهم به صورت اجباری و نگاه به آینده به صورت اختیاری بهترین شکل ممکن است. در پایان ذکر این نکته ضروری است که میتوان در پایههایی که نگاه به آینده در اولویت و به شکل اجباری است، میزان پیشروی را بیشتر نموده و سطح سؤالات را نیز کمی بالاتر برد، دانشآموزان میتوانند با استفاده از کلاسهای آموزشی آموزشگاهها و استفاده از کتابها و دیویدیهای آموزشی کانون قسمت نگاه به آینده را به خوبی مطالعه کنند.
حسین پرهیزگار
محمد معافی: نوشتهی شما را چند بار خواندم. پیشنهاد شما 4 تغییر نگرش اساسی در برنامهی تابستان است. نظرتان این است که: 1- ساختار نگاه به گذشته و نگاه به آینده از حالت متحدالشکل خارج شود و بین گروههای آموزشی مختلف تنوع ایجاد شود. 2- نیاز دانشآموزان هر پایه مشخص کند که اولویت با کدام؛ نگاه به آینده یا نگاه به گذشته است؟ 3- در برخی پایهها بسته به ضرورت، نگاه به آینده اجباری شود و 4- در پایهی ششم، استعداد تحلیلی جایگزین نگاه به آینده شود. یادم هست که در اواخر دههی هشتاد هم بر اساس پیشنهادی که شما مطرح کردید برنامهی تابستان را به طور جدی دگرگون کردیم و تا چندین سال نگاه به گذشته و آینده به صورت زوج کتاب مطرح میشدند. به نظر میرسد دربارهی: 1- حجم برنامه تابستان گروه دوازدهم 2- نحوهی مواجهه با مباحث نگاه به گذشته و احیاناً انتخاب از میان آنها و 3- روش برنامهریزی تابستان فارغالتحصیلان هم جایی برای بازاندیشی وجود دارد.
پژمان عبدالهیان: نگاه استاد و تقسیمبندی ایشان بسیار جالب و جذاب و در عین حال منطقی است و من کاملاً آن را میپسندم.
منتها وقتی در مقیاس کلان برنامهریزی صورت میگیرد و با توجه به اینکه ما طیفی از دانشآموزان را براساس تواناییهای آموزشی ایشان در تمام پایهها داریم لازم است وحدت رویهای را در مقیاس کلان دنبال کنیم که در دراز مدت بشود آن را فرهنگسازی هم کرد.
یعنی اگر گرایش غالب دانشآموزان قویتر به خواندن مطالب سال آینده است، گرایش دانشآموزان متوسط و رو به پایین به دوره کردن مطالب گذشته میباشد.
لازمهی برنامهی تابستان انعطافپذیری در برآورده کردن خواستهی حداکثر دانشآموزان مخاطب است.
به همین جهت تلفیقی از مطالب سال قبل و سال آینده که اتفاقاً در بستههای اختیاری ارائه میشود راهکاری منطقیتر به نظر میرسد.
تعریف چند قالب روشن و تأثیرگذار در درسهای مختلف میتواند به حل اجرایی موضوع کمک کند.
بهتر است درسهای تعیینکنندهتر که نیاز به تمرین بیشتری جهت تعمیق یادگیری دارند (بیشتر دروس محاسباتی مثل ریاضی) به شکل فقط سال قبل، فقط سال بعد و تلفیقی از سال قبل و بعد در برنامه وجود داشته باشد و تقریباً در تمام پایهها رویکرد کلی یکسان باشد.
البته با در نظر گرفتن ملاحظات درسی هر پایه دروس آن پایه نسبت به سایر پایهها متفاوت دیده شود.
در مورد پایهی هفتم و دهم واقعاً فرمایش جناب پرهیزگار منطقی و جذاب و نیازمند تأمل جدی است و من با آن موافق هستم.
داود اکبری: مقالهتان باعث شد بعد از چند سال دوباره به منطقِ برنامهی تابستان تمرکز کنم. در مقدمه، واژهی «انگیزه» را برای ایجاد میل و رغبت به مطالعهی بیشتر، چه خوب به کار گرفتید و البته راهِ حلِ پیشنهادیتان، فقط در کنجکاوی و مطالعهی مباحث سال آینده است!
اگرچه ایدههای عالیتان را در بندهای ۲ و ۴ پسندیدم، ولی چون اساساً با اجباری کردن مباحثِ سال آینده از بیخ و بن مخالفم، دوست دارم برای این سؤالاتم پاسخی مناسب بیابم:
اصولاً چرا گذشته را کهنه و تمام شده تصور میکنیم و تسلط و بهتر شدن در مباحث گذشته را انگیزه نمیدانیم؟ (به خاطر داشته باشیم آموزش و تحصیل در دو سال اخیر در سراسر جهان به خاطر کرونا، آسیب جدی دیده و افت کرده است.)
سؤال دوم من این است: اجبار به آینده در دورهی کوتاهِ تابستان، کودکِ سوم و چهارم دبستانی را، که آموزشش به آموزگار و شاید پدر و مادر وابسته است، آیا سطحینگر بار نخواهد آورد؟
و دوست داشتم نظر شفافتان را در رابطه با برنامهی تابستانِ کنکوریها (دوازدهم و فارغالتحصیلان) بدانم. با توجه به بالا بودن اهمیت برنامهی راهبردی کنکوریها علاقهمندم به زودی فقط به این موضوع به طور جداگانه بپردازیم.
منبع: