دسته‌بندی نشده

سوالات متن درس ششم جغرافیا دوازدهم انسانی با جواب

در سایت مرجع کنکور ایران نمونه سوال و تحقیق دروس مختلف اورده شده است

نمونه سوالات متن درس ۶ ششم «مدیریت مخاطرات طبیعی» کتاب جغرافیا پایه دوازدهم رشته علوم انسانی متوسطه دوم را می توانید در ادامه این مطلب از بخش آموزش و پرورش ماگرتا ، مشاهده نمایید.

همچنین بخوانید: سوالات متن درس پنجم جغرافیا دوازدهم انسانی

سوالات متن درس ششم جغرافیا دوازدهم انسانی با جواب
سوالات متن درس ششم جغرافیا دوازدهم انسانی با جواب

نمونه سوال های متن امتحانی درس 6 ششم جغرافیا دوازدهم انسانی

۱) مخاطرات طبیعی چیست؟

پاسخ: مخاطرات طبیعی به فرایندهایی مانند زمین لرزه ،سیل ،رانش زمین ، خشکسالی و نظایر آن گفته می شود که موجب می شود سلامتی و حیات انسان ها و موجودات زنده را تهدید کند و یا به اموال و دارایی های انسان ها خسارت وارد کند.

۲) تعریف بحران طبیعی را بنویسید.

پاسخ: بحران پیشامدی است که به صورت ناگهانی و گاهی شدید رخ می دهد و به وضعیت خطرناک و ناپایدار برای فرد یا جامعه می انجامد.

۳) پیامدهای وقوع بحران های طبیعی را بنویسید.

پاسخ: بحران باعث به وجود آمدن شرایطی می شود که برای برطرف کردن آن نیاز به اقدامات اساسی وفوری و فوق العاده است. مخاطرات طبیعی مانند زلزله و سیل و… می توانند بحران به وجود بیاورند.

۴) منظور از مدیریت مخاطرات طبیعی چیست؟ شرح دهید.

پاسخ: مدیریت مخاطرات، کلیه اقداماتی است که از طریق آنها بتوان از بروز حوادث ناگوار، پیشگیری نمود یا در صورت بروز آن حادثه، بتوان اثرات آن را کاهش داده و آمادگی لازم را برای امداد رسانی سریع و بهبود اوضاع فراهم نمود.

۵) مراحل اصلی مدیریت مخاطرات طبیعی را نام ببرید.

پاسخ: مدیریت مخاطره در سه مرحله یعنی قبل از وقوع، حین وقوع و بعد از وقوع مخاطره فعالیت هایی را انجام می دهد.

۶) مسئولیت مدیریت بحران در کشور برعهده کدام نهاد ها می باشد؟

پاسخ: در کشور ما مسئولیت مدیریت بحران بر عهده «سازمان مدیریت بحران» وابسته به «وزارت کشور» است. در همه استان ها اداره کل مدیریت بحران وجود دارد که زیر نظر استانداری آن استان فعالیت می کند.

۷) وظایف سازمان مدیریت بحران کشور را بنویسید.

پاسخ: این سازمان که بخشی از فعالیت های آن مربوط به مخاطرات طبیعی است، وظیفه آمادگی و پیشگیری از بحران ها، مدیریت آنها و ارائه کمک های اولیه به آسیب دیدگان و ساماندهی و بازسازی مناطق آسیب دیده را به عهده دارد و در انجام وظایف خود از کلیه ظرفیت های موجود مانند وزارتخانه ها و سازمان های دولتی و نیروهای نظامی و انتظامی و سازمان های امدادی و… کمک می گیرد و فعالیت های آنها را برای مقابله با بحران هماهنگ می کند.

۸) نشانه های قبل از وقوع زمین لرزه را نام برده و به اختصار توضیح دهید.

پاسخ: الف) کاهش لرزشهای کوچک زمین در راستای گسل ها
این لرزش ها فقط توسط دستگاه های حساس لرزه نگار ثبت می شوند. در زمانی که این لرزش ها متوقف شوند، امکان تجمع انرژی بیشتر می شود و ممکن است در اثر تخلیه یک باره انرژی، زمین لرزه شدیدتری، رخ دهد.

ب) تغییر در آبهای زیرزمینی
پیش از وقوع زمین لرزه ممکن است در اثر فشار بر لایه‌های پوستهٔ زمین، سطح آب زیرزمینی (در چاه‌ها، چشمه‌ها و قنات‌ها) بالا یا پایین برود یا ترکیب شیمیایی آنها تغییر یابد. همهٔ اینها می‌توانند نشانه‌هایی از وقوع احتمالی زلزله باشند.

پ) بررسی تغییر اندازه فاصله بین شکستگی‌های پوسته زمین به وسیله دستگاه‌های دقیق و عکس‌های هوایی و تصاویر ماهواره‌ای، راه دیگری برای پیش بینی احتمالی وقوع زلزله است.

۹) مهم ترین اقدامات مدیریتی در قبل از وقوع زمین لرزه را بنویسید.

پاسخ: ۱) ساختمان ها باید مقاوم سازی شوند و اصول طراحی و مهندسی ساختمان و مقررات مربوط به آنها رعایت گردد.
۲) از ساختن سکونتگاه‌ها و مراکز فعالیت انسانی و شهرها در اطراف مناطقی که گسل‌های فعّال دارند، جلوگیری شود.
۳) مراکز امداد و نجات و پناهگاه‌ها در مناطق مختلف ایجاد شود و چادرها و لوازم اضطراری متناسب با جمعیت هر منطقه توزیع گردد.
۴) راهکارهای مقابله با زمین لرزه به روش‌های مختلف به گروه‌های مختلف مردم آموزش داده شود (آموزش همگانی).

۵) نقاط امن پناه گیری را در خانه، مدرسه، محل کار و… شناسایی کنیم . قفسه های کتاب و اشیا و گلدان های آویز، لوله آبگرمکن و… وسایلی که ممکن است با لرزش سقوط کنند را محکم کنیم. کیف کمک های اولیه تهیه کنیم و آن را در محل مناسب قرار دهیم.

۱۰) میزان آسیب پذیری ساختمان ها در مقابل زمین لرزه را توضیح دهید.

پاسخ: در زمان وقوع زلزله، مساکن روستایی بیش از ساختمان های شهری آسیب می بینند. زیرا مصالح به کار رفته در ساختمان های شهری نسبت به سکونتگاه های روستایی از مقاومت بیشتری برخوردارند.ساختمان هایی که بر اساس اصول مهندسی ساخته می شوند درزمان وقوع زلزله کمتر آسیب دیده و تلفات انسانی خیلی کمتری به دنبال دارند.

۱۱) مهم ترین اقدامات مدیریتی در زمان وقوع زمین لرزه را بنویسید.

پاسخ: ۱- بهتر است در زمان وقوع زمین لرزه، خونسردی خود را حفظ کنیم، از ساختمان‌های بلند فاصله بگیریم و به زمین‌های باز پناه ببریم. چنانچه داخل ساختمان هستیم، بهتر است در محل مناسب و امن در ساختمان پناه بگیریم؛ برای مثال، کنار ستون‌های اصلی ساختمان یا گوشهٔ دیوارها. از پنجره‌ها و دیوارهای دارای پنجره و شیشه فاصله بگیریم. برای محافظت از خود در برابر سقوط اجسام می‌توانیم به زیر میزهای چوبی محکم پناه ببریم و برای جلوگیری از جابه جا شدن میز، پایه‌های آن را محکم بچسبیم.
۲- هنگام وقوع زمین لرزه، بعد از پناه گرفتن باید با دو دست از سر خود مواظبت کنیم. محل پناهگاه را تا پایان زمین لرزه ترک نکنیم.
۳- از پله و آسانسور استفاده نکنیم.
۴- اگر در خیابان هستیم، از ساختمان‌های بلند و تیرهای چراغ برق و تابلوی مغازه‌ها فاصله بگیریم و اگر درحال رانندگی هستیم، خودرو را در کنار خیابان یا جاده و دور از ساختمان‌های بلند یا تیر‌های برق متوقف کنیم و تا پایان زمین لرزه در خودرو بمانیم.

۱۲) مهم ترین مشکلات پس از وقوع زمین لرزه را بنویسید.

پاسخ: آنچه در اغلب زلزله ها سبب خسارت می شود و تلفات انسانی را بیشتر می کند، ویرانی ناشی از خود زلزله نیست بلکه مشکلاتی است که پس از وقوع زلزله رخ می دهد؛ برای مثال، آتش سوزی ها، انفجار لوله های گاز، لغزش های زمین، پس لرزه ها، اتصال کابل های برق.

۱۳) مهم ترین اقدامات مدیریتی بعد از وقوع زمین لرزه را بنویسید.

پاسخ: ۱) پس از وقوع زمین لرزه باید مواظب پس لرزه ها باشیم، ساختمان های نیمه مخروبه ممکن است در پس لرزه ها فرو بریزند.
۲) باید سریعا برق و شیرهای آب و گاز را بسته و محل را ترک کنیم.
۳) تا حد ممکن بر روی آوار حرکت نکنیم چون امکان دارد افرادی زیر فضای خالی آوار وجود داشته باشند که حرکت ما باعث ریزش آوار بر روی آنها شود.
۴) اسکان موقت زلزله زدگان و بر پا کردن چادرهای امداد و استقرار مراکز درمانی در مناطق مناسب و رسیدگی به مصدومان باید باسرعت و دقت انجام شود. درصورت نیاز با رعایت نظم و هماهنگی به نیروهای امدادی و به آسیب دیده ها یا گیر افتاده ها کمک کنیم.

۱۴) علل افزایش خسارت ناشی از سیلاب ها در کشور را بنویسید.

پاسخ: ۱- توسعه سکونتگاه ها و ساخت و سازها در حریم سیل گیر رودخانه ها
۲- از بین بردن پوشش گیاهی
۳- توسعه و تغییر کاربری اراضی به طور نامناسب
۴- دخل و تصرف در بستر و حریم رودخانه ها و دشت های سیلابی

۱۵) مهم ترین اقدامات مدیریتی پیش از وقوع سیل را نام ببرید.

پاسخ: ۱) روش سازه ای ۲) روش غیرسازه ای

۱۶) تعریف روش سازه ای را در مدیریت سیل بنویسید.

پاسخ: در این روش ها قبل از وقوع سیل، شدت جریان سیل براساس روش های هیدرولوژی محاسبه و تخمین زده می شود. سپس با به کارگیری روش های مهندسی با احداث سازه های مناسب نسبت به هدایت، انحراف و یا مهار سیل اقدام نمایند.

۱۷) مهم ترین روش های سازه ای در مدیریت سیل را بنویسید.

پاسخ: اصلاح بسترهای رودخانه ها
ایجاد کانال های انحرافی
ایجاد دیواره های مهار کننده و پایدارکننده
احداث سدهای ذخیرهای یا هدایت کننده
اصلاح شیب آبراهه ها
نصب میله هایی حریم سیل گیر

۱۸) مزایای روش های غیرسازه ای در مدیریت سیل را بنویسید.

پاسخ: این روش ها علاوه بر اینکه تأثیرات منفی کمتری بر محیط زیست دارند، در دراز مدت مفیدتر بوده و بسیار کم هزینه تر هستند.

۱۹) مهم ترین روش های غیرسازه ای را بنویسید.

پاسخ: ۱- اجرای روش های آبخیز داری و تقویت پوشش گیاهی حوضه و نفوذ دادن آب باران در حوضه ها،
۲- تعیین حریم توسعه برای رودخانه ها، تعیین محدوده های سیل گیر و نقشه های حریم سیل گیری و پرهیز از ساخت و ساز در محدوده سیل گیر.
۳- ایجاد پایگاه های نجات و امداد در مناطق سیل خیز
۴- نصب دستگاه های هشداردهنده سیل در مناطق سیل خیز و اطلاع رسانی به موقع به مردم این مناطق

۲۰) مهم ترین اقدامات مدیریتی بعد از وقوع سیل را بنویسید.

پاسخ: ۱) مکان یابی برای اسکان موقت و برپا کردن چادرهای امداد و استقرار مراکز درمانی در مناطق دور از دسترس سیلاب برای رسیدگی به مصدومان
۲) مرمت فوری راه های ارتباطی برای دریافت خدمات و امداد و تجهیزات موردنیاز پس از سیلاب
۳) توزیع امکانات و تجهیزات موردنیاز مصدومین به ویژه استقرار تانکر های آب آشامیدنی بهداشتی برای جلوگیری از شیوع بیماری های عفونی

حتما بخوانید:  نمونه سوال امتحانی قرآن هشتم + پاسخنامه تشریحی

۲۱) گستره زمین لغزش ها با زمین لرزه مقایسه کنید.

پاسخ: گستره زمین لغزش ها بسیار کمتر از مخاطراتی مانند زمین لرزه است. یعنی عرض و طول اغلب توده های لغزشی کمتر از یک کیلومتر است بنابراین خسارات آن خیلی فراگیر نیست. با این وجود ضررهای ناشی از آن باید به حداقل کاهش یابد. از این رو نیازمند اقدامات مدیریتی در سه مرحله است یعنی قبل از وقوع، حین وقوع و بعد از وقوع زمین لغزش است.

۲۲) مهم ترین اقدامات مدیریتی قبل از وقع زمین لغزش را بنویسید.

پاسخ: ۱- برای ساختمان سازی باید از شیب های تند، لبه های پرتگاهی، کناره های پرشیب رودخانه ها و دامنه های پر شیب دره ها پرهیز کرد.
۲- قبل از ساخت و ساز در سطوح شیب دار، مطالعات خاک شناسی و پایداری زمین انجام پذیرد. کارهای ایمن سازی مانند مقاوم سازی لوله های انتقال انرژی، پایدارسازی سطوح شیب دار و نظایر آن انجام پذیرد.

۲۳) مهم ترین اقدامات مدیریتی در حین وقوع زمین لغزش را بنویسید.

پاسخ: باید به سرعت از مسیر لغزش و جریان گل و لای خارج شد.
به سازمان های امداد و نجات اطلاع رسانی نمود و به کسانی که برای ترک محل به کمک نیاز دارند امدادرسانی کرد.

۲۴) مهم ترین اقدامات مدیریتی بعد از وقوع زمین لغزش را بنویسید.

پاسخ: ۱) تعمیر و بازسازی منطقه به ویژه در صورت تخریب تأسیسات زیربنایی مثل خطوط آب، برق و گاز
۲) شبکه زهکشی سطح توده لغزشی ساماندهی شود به طوری که نفوذپذیری آن کاهش یابد. زیرا اصلاح و مرمت شبکه زهکشی سطح لغزش باعث می شود که نفوذ آب باران کاهش یافته و به سرعت تخلیه شود.
۳) لازم است استعداد مجدد لغزش دوباره ارزیابی شود تا از خطرات آتی پیشگیری به عمل آید.

۲۵) وضعیت خشکسالی در کشور چگونه است؟ شرح دهید.

پاسخ: ایران کشور پهناوری است که میانگین بارندگی سالانه آن حدود ۲۲۴ تا ۲۷۵ میلیمتر است، در حالی که میانگین بارندگی خشکی های زمین ۸۰۰ میلیمتر است. بخش وسیعی از کشور ما در قلمرو آب و هوای خشک جهان قرار می گیرد. حدود ۱۰ درصد از سطوح کشاورزی کشور بارندگی بیش از ۵۰۰ میلیمتر در سـال دارنـد (نیاز به آبیاری ندارند) و ۹۰ درصد باقیمانده نیازمند آبیاری هستند.

۲۶) مهم ترین عامل تهدید کشور چیست؟

پاسخ: برخلاف بخش های اقتصادی دیگر، مانند صنعت و خدمات، در بخش کشاورزی مهمترین عامل تهدید کننده خشکسالی است.

۲۷) مهمترین راهکارها در مدیریت خشکسالی را بنویسید.

پاسخ: ۱) صرفه جویی در مصرف آب و پرهیز از مصرف بی رویه آب های سطحی و زیرزمینی موجود
۲) افزایش راندمان آبیاری در کشاورزی و استفاده از روش های آبیاری تحت فشار
۳) پرهیز از کشت محصولاتی که به آب زیاد نیاز دارند و کاشت گیاهان مقاوم به خشکی و محصولاتی که به آب کمتری نیاز دارند.
۴) جمع آوری و ذخیره سازی آب باران به روش های مختلف
۵) تغذیه مصنوعی سفره های آب زیرزمینی
۶) مدیریت آبخیز داری و حفاظت از مراتع و پوشش گیاهی و کنترل فرسایش خاک
۷) مدیریت فاضلاب ها و پساب ها و استفاده مجدد از آب

۲۸) تعریف سنجش از دور را بنویسید.

پاسخ: سنجش از دور، دانش و فن جمع آوری اطلاعات از پدیده های سطح زمین به طور غیر مستقیم با استفاده از سنجنده ها و پردازش اطلاعات دریافت شده است.

۲۹) عوامل تحول در علم سنجش از دور را بنویسید.

پاسخ: در گذشته از عکس برداری های هوایی توسط بالون ها و هواپیماها در نقشه برداری و مطالعه پدیده های روی زمین و تغییرات آن ها فراوان استفاده می شد. به تدریج با پیشرفت در فن آوری های ماهواره ای و فن آوری های رایانه ای و ورود اطلاعات رقومی (دیجیتال) و پردازش توسط آن ها تحول بزرگی در سنجش از دور پدید آمد.

۳۰) امواج الکترومغناطیس را توضیح دهید.

پاسخ: به طور کلی سطح زمین بخشی از پرتوهایی را که از منابع گوناگون مانند خورشید دریافت می کند به صورت امواجی بازتاب می دهد که به آن امواج الکترومغناطیس گفته می شود.

۳۱) روش ذخیره و پردازش اطلاعات از سطح زمین در سنجش از دور چگونه انجام می شود؟

پاسخ: امروزه می توان با استفاده از دریافت بازتاب های طیف الکترو مغناطیسی پدیده های سطح زمین بوسیله سنجنده ها، اطلاعاتی را از سطح خشکی ها و دریاها ذخیره و پردازش نمود و نمایش داد.

۳۲) انواع ماهواره های سنجش از دور را نام ببرید.

پاسخ: تاکنون ده ها ماهواره از سوی کشورهای مختلف جهان و با اهداف متفاوت از جمله اهداف نظامی، هواشناسی، مخابراتی، منابع زمینی و نظایر آن در جو زمین و بالاتر از آن قرار داده شده اند. این ماهواره ها توسط دستگاه های سنجنده خود در حال رصد و برداشت اطلاعات زمینی هستند.

۳۳) ویژگی های ماهواره لندست را بنویسید.

پاسخ: ۱) این نوع ماهواره‌ها تقریبا هر ۱۶ روز یک بار به دور کره زمین می چرخند و بنابراین در طول این ۱۶ روز از تمام سطح زمین تصویر برداری می کنند.
۲) تصاویری که ماهواره ها از سطح زمین برداشت می کنند در زمینه های مختلف از جمله مطالعات انرژی ( نفت، گاز، معادن و…) منابع طبیعی (کشاورزی جنگلداری، مرتع ، مدیریت سواحل) هواشناسی و مطالعات جوی، مطالعات توسعه شهری، مطالعات زیست محیطی، مخاطرات طبیعی و سایر موضوعات جغرافیایی کاربرد دارند و روز به روز کار برد آنها در حال گسترش است.

۳۴) سنجنده چیست؟ شرح دهید.

پاسخ: دستگاه های سنجنده نصب شده بر روی ماهواره ها قادر هستند بازتاب پدیده های سطح زمین را در طیف های مختلف الکترومغناطیس دریافت کنند.

۳۵) انواع طیف های الکترومغناطیسی را نام برده و توضیح دهید.

پاسخ: ۱) طیف های مرئی : بخش کوچکی از این طیف ها مرئی و قابل رویت بوده و توسط چشم انسان قابل دریافت است. درواقع اشیایی که روزمره می بینیم در محدوده طیف مرئی ساطع شده از اشیاء است.

۲) طیف های نامرئی : اما سنجنده های ماهواره ها قادر هستند طیف های نامرئی مانند مادون قرمز(فروسرخ،) ماوراء بنفش (فرا بنفش،) رادار و امواج ماکروویو را نیز دریافت و ثبت نمایند. بنابراین برخی از پدیده های سطح زمین که برای چشم انسان قابل مشاهده نیست به صورت تصاویر رقومی (دیجیتال) ماهواره ای قابل ثبت و نمایش هستند.

۳۶) روش تهیه تصاویر ماهواره ای را بنویسید.

پاسخ: طیف های مختلف بازتاب شده (مرئی و نامرئی) از سطح زمین توسط سنجنده های ماهواره ای به صورت رقومی دریافت و ثبت می شود. سپس این داده های رقومی به ایستگاه های زمینی مانند گیرنده های موجود در سازمان فضایی ایران ارسال می شود. در مرحله بعد داده های رقومی دریافت شده توسط نرم افزار های رایانه ای پیشرفته تحلیل شده و تبدیل به تصاویر مورد نیاز می شود.

۳۷) نوع طیف در نرم افزار گوگل ارث چیست؟

پاسخ: تصاویر قرار داده شده در نرم افزار گوگل ارث اغلب در طیف مرئی تهیه شده اند و پدیده هایی را نشان می دهند که در سطح زمین قابل مشاهده با چشم است.

۳۸) مهم ترین کاربردهای سنجش از دور درمطالعات مخاطرات طبیعی را بنویسید.

پاسخ: ۱) می توانیم جایه‌جایی مواد سطح دامنه ها و حرکت توده های زمین لغزش را به طور دقیق یعنی در حد سانتیمتر اندازه گیری کنیم. این تصاویر در سایر زمینه ها مانند مخاطره فرونشست، سیل و زمین لرزه نیز کاربرد دارند.

۲) از طریق تصاویر ما قادر خواهیم بود جهت حرکت سامانه های باران زا و زمان دقیق رسیدن آن را در هر منطقه ای حداقل چند روز قبل پیش بینی کنیم. سپس با استفاده از تصاویر ماهواره های منابع زمینی می توان حدود سیل گیر رودخانه ها را تعیین کنیم . همچنین از طریق تصاویر تهیه شده توسط سنجنده ماهواره ای، می توان دستورالعمل های دقیقی برای تعیین حریم فعالیت های انسانی و مرز استقرار سکونتگاه ها را در اطراف رودخانه ها تدوین نمود.

۳) می توان از طریق تصاویر ماهواره ای موقعیت گسل های لرزه خیز را شناسایی نموده و با استفاده از تصاویر را دارای تغییرات دوره ای آنها را پایش نمود. معمولاً خطوط گسلی مهم به واسطه انرژی عظیمی که در امتداد آنها نهفته است قبل از وقوع زمین لرزه دچار تنش می شوند. تنش های موجود موجب تولید گرما در امتداد خط گسل می شود. از این رو تصاویر حرارتی ماهواره ای قادر هستند این تغییرات دمایی را در اطراف خطوط گسل ثبت نموده و هشدارهای لازم را بدهند.

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

همچنین بخوانید: سوالات متن درس چهارم جغرافیا دوازدهم انسانی

توجه: شما دانش آموز پایه دوازدهم رشته علوم انسانی می توانید برای دسترسی سریع و آسان تر به جواب تمرینات و فعالیت های دروس کتاب جغرافیا دوازدهم متوسطه دوم ، در انتهای عنوان خود عبارت «ماگرتا» را نیز در گوگل جستجو کنید.

✅ در انتها امیدواریم که مقاله سوالات متن درس ۶ ششم کتاب جغرافیا پایه دوازدهم متوسطه دوم ؛ برای شما دانش آموزان عزیز مفید بوده باشد. شما می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بیان کنید. 🌹

منبع :
مجله اینترنتی ماگرتا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا