هرساله المپیاد های نه گانه از جمله المپیاد کامپیوتر،نجوم و اختر فیزیک،جغرافیا و… در ایران برگزار می شود که المپیاد ادبی هم یکی از آنهاست.شرکت در المپیاد های علمی و کسب رتبه و مدال،در رزومه تحصیلی دانش آموزان،امتیاز بالایی دارد.در این مقاله قصد داریم همه چیز درباره المپیاد ادبی و منابع آن را بازگو کنیم.
تاریخچه المپیاد ادبی
- المپیاد ادبی برای اولین بار در سال ۱۳۶۶ برگزار شد و پس از المپیاد ریاضی قدیمی ترین المپیاد در ایران شناخته می شود.
- هدف از برگزاری المپیاد ادبی شناسایی و همچنین ترغیب دانش آموزان با استعداد برای ادامه تحصیل در رشته ادبیات می باشد.
- المپیاد ادبی در رده جهانی برگزار نمی شود اما به گفته مسئولین احتمال دارد در سال های آینده،برگزاری اولین دوره المپیاد جهانی ادبی را شاهد باشیم.
مباحث المپیاد ادبی در ایران:
برای موفقیت در هر آزمونی باید از مباحث ویژه آن آزمون اطلاعات کافی داشت.به طور مثال درس دین و زندگی یکی از دروس ثابت امتحانی در کنکور سراسری می باشد.اما با کتاب دین و زندگی سال ۹۰ نمی توان در کنکور ۹۹ شرکت کرد و انتظار رسیدن به درصد بالایی را داشت؛(هر چند که مباحث دین از ۱۴۰۰ سال پیش تغییر نکرده است.)
مباحث مرحله اول المپیاد ادبی:
سوالات مرحله اول المپیاد ادبی در شش بخش مختلف طرح می شوند:
- زبان عربی
- شعر
- نثر
- شعر معاصر
- داستان معاصر
- نمایش نامه
مباحث مرحله دوم المپیاد ادبی:
سوالات مرحله دوم المپیاد ادبی علاوه بر مباحث مرحله اول در هفت بخش دیگر نیز طرح می شوند:
- شعر کهن
- نثر کهن
- شعر معاصر
- داستان معاصر
- نمایش نامه
- ترجمه ادبی
- اطلاعات و درک ادبی
شرایط ثبت نام در المپیاد ادبی:
- دانش آموزان پایه دهم فقط به صورت آزمایشی قادر به شرکت در المپیاد ادبی می باشند.
- دانش آموزان تمام رشته های نظری(علوم انسانی،ریاضی و فیزیک،علوم تجربی،علوم و معارف اسلامی)قادر به شرکت در المپیاد ادبی می باشند.
مراحل المپیاد ادبی:
المپیاد ادبی دارای دو مرحله است و پس از آن برگزیدگان به دوره تابستان راه پیدا می کنند که در انتهای دوره هم آزمونی برای تعیین مدال آوران برگزار می شود.
مرحله اول المپیاد ادبی در ایران:
این مرحله معمولا در اوایل بهمن ماه برگزار می شود وحدود ۱۰۰۰۰نفر شرکت کننده دارد که حدود ۱۰۰۰ نفر از آنها به مرحله بعد راه پیدا می کنند . همچنین این مرحله بین ۱۰۰تا ۱۱۰ سوال دارد که همگی آنها تستی می باشند و اکثر سوالات مرحله اول و دوم از اشعار و متون کهن ادبیات فارسی طراحی می شود.
مرحله دوم المپیاد ادبی در ایران:
این مرحله که در اردیبهشت ماه برگزار می شود حدود ۱۰۰ سوال تستی دارد و تنها پذیرفته شدگان مرحله اول قادر به شرکت در آن می باشند ،در انتهای این مرحله حدود ۴۰ نفر از دانش آموزان برتر به دوره تابستان راه می یابند.لازم به ذکر است اکثر سوالات این مرحله نیز از اشعار و متون کهن فارسی می باشند.
همچنین در سال های اخیر نسبت طراحی سوالات از منابع درسی به منابع غیر درسی کاهش یافته،به طوری که حدود ۷۰ درصد سوالات از منابع غیر درسی و تنها ۳۰ درصد از سوالات از منابع درسی طراحی می شوند.
دوره تابستان:
این دوره معمولا از اواسط تیر ماه تا اواسط شهریور ماه برگزار می شود.آزمون های این دوره از مباحث تدریس شده در کلاس ها و همچنین مباحثی که خواندن آن ها به دانش آموز واگذار شده گرفته می شود.در دوره تابستانی آزمون های متعددی از دانش آموزان گرفته می شود که در انتها نمره دانش آموزان در آزمون های کلاسی با نمره مصاحبه ای که با هر دانش آموز برگزار می شود جمع بسته می شود تا تکلیف مدال مشخص شود.
نحوه مدال دهی المپیاد ادبی:
۱۲ نفر برتر رشته های علوم انسانی و علوم و معارف اسلامی مدال طلا دریافت می کنند و ۶ نفر برتر از رشته های ریاضی و فیزیک و علوم تجربی نیز در صورتی که نمره کسب شده آن ها از نمره آخرین طلای رشته های انسانی و معارف کمتر نباشد مدال طلا دریافت می کنند.همچنین سایر دانش آموزان نیز با توجه به نمره کسب شده مدال های نقره و برنز دریافت می کنند.
مزایای کسب مدال المپیاد ادبی:
کسانی که مدال طلای المپیاد ادبی را کسب کنند در تمامی رشته های علوم انسانی و هنر شامل معافیت می شوند همچنین سایر مدال آوران نیز شامل سهمیه ی ۲۰ درصدی کنکور برای تحصیلات داشگاهی در در رشته های مرتبط می شوند.
منبع :آروین
دیدگاهتان را بنویسید