دسته‌بندی نشده

سوالات متن فصل دوم زیست دهم با جواب

در سایت مرجع کنکور ایران نمونه سوال و تحقیق دروس مختلف اورده شده است

سوالات متن فصل دوم زیست شناسی دهم تجربی با جواب ؛ در این مقاله پاسخ و جواب نمونه سوال های تشریحی و تعریف کنید و جای خالی مهم امتحانی متن درس ۲ دوم گوارش و جذب مواد کتاب زیست شناسی پایه دهم متوسطه دوم رشته علوم تجربی را قرار داده ایم. در ادامه با بخش آموزش و پرورش ماگرتا همراه ما باشید.

همچنین بخوانید: سوالات متن فصل اول زیست دهم با جواب

سوالات متن فصل دوم زیست دهم با جواب
سوالات متن فصل دوم زیست دهم با جواب

نمونه سوال های امتحانی متن درس 2 دوم زیست دهم با جواب

۱) درباره ارتباط بین گوارش نشخوار کنندگان با گرم شدن کره زمین چه اطلاعاتی دارید؟ بنویسید.

پاسخ: گاو، گوسفند و سایر احشام نشخوار کننده مقادیر بالایی گاز متان تولید می کنند که تاثیر آن بر فرایند گرم شدن کره زمین 20 برابر بیشتر از گازکربنیک است. هر گاو می تواند سالانه 1.5 تن گاز گلخانه ای تولید کند.

به عنوان مثال سهم بخش کشاورزی در کشور نیوزلند در تولید گازهای گلخانه ای حدود 50% است که از این میزان بیشی از نیمی از آن را گاوها و گوسفندها تولید می کنند که درک و قبول این موضوع برای جامعه دشوار است. در شمال استرالیا نیز حدود 27 میلیون راس گاو 4.5% تولید گازهای گلخانه ای را در سطح کشور سبب می شود.

دانشمندان معتقدند با تغییر و اصلاح رژیم غذایی احشام نشخوار کننده می توان میزان تولید گازهای گلخانه ای را به میزان قابل توجهی کاهش داد.

۲) ذخیره بیش از اندازه چربی در کبد موجب بیماری کبد چرب» می شود. چگونه می توان از این بیماری پیشگیری کرد؟

پاسخ: انتخاب سبک زندگی سالم
مصرف نکردن مشروبات الکلی
پیگیری یک برنامه تدریجی و مستمر کاهش وزن در صورت لزوم
به حداقل رساندن مصرف شکر، کاهش مصرف غذاهای سرخ کردنی
رعایت رژیم غذایی متعادل سرشار از فیبر و دارای چربی های اشباع شده کمتر
گنجاندن ورزش هایی مانند پیاده روی، شنا و نرمش های کششی در برنامه روزانه (حداقل ۴ روز در هفته)

۳) یک برگه آزمایش خون را که مواد موجود خون در آن ثبت شده است، بررسی کنید. میزان طبیعی لیپوپروتئین پر چگال (HDL)، لیپوپروتئین کم چگال (LDL)، نسبت HDL/LDL و تری گلیسرید در خون چقدر است؟

پاسخ: از روی برگه آزمایش نگاه می کنیم. اعداد ثبت شده به صورت زیر هستند:

200mg/dl کمتر از TGS
60mg/dl بیش از HDL
130mg/dl کمتر از LDL
3 کمتر از HDL/LDL

۴) اثر آمیلاز بزاق بر نشاسته
مواد و وسایل لازم: یک گرم نشاسته، محلول لو گول، آب، ۳ لوله آزمایش، جالوله ای، سه ظرف شیشه ای با حجم ۱۵۰، ۱۰۰ و ۵۰ میلی لیتر، دماسنج، شعله گاز آزمایشگاه، توری و سه پایه …..
هر سه لوله آزمایش را با استفاده از حمام آب گرم، در دمای ۳۷ درجه قرار دهید. تغییرات را مشاهده و یادداشت کنید. علت تغییراتی را که مشاهده کردید، توضیح دهید.

پاسخ: در لوله شماره ۱، به دلیل اینکه لو گول از طریق جذب سطحی به مولکولهای نشاسته جذب می شود، رنگ شفاف محلول نشاسته و رنگ نارنجی (گوجه ای) لوگول به آبی تیره تبدیل می شود. در لوله شماره ۲، محلول لو گول و بزاق به رنگ آبی روشن در می آید. | در لوله شماره 3، محلول لو گول، بزاق و نشاسته به دلیل وجود آنزیم پیتالین در بزاق که باعث شکسته شدن پیوندهای نشاسته می شود، در این محلول تغییر رنگی مشاهده نمی شود.

۵) پروتئازهای لوزالمعده قوی و متنوع اند و می توانند خود لوزالمعده را نیز تجزیه کنند. فکر می کنید بدن چگونه از این مسئله جلوگیری می کند؟

پاسخ: پروتئازهای لوزالمعده در درون یاخته های لوزالمعده به شکل غیر فعال هستند. به همین دلیل نمی توانند خود یاخته های لوزالمعده را تجزیه کنند. این آنزیم ها وقتی وارد فضای دوازدهه اول روده باریک می شوند در PH خاص قرار می گیرند یا تحت تأثیر مواد دیگر فعال می شوند.

۶) آزمایشی طراحی کنید که نشان دهد آنزیم پپسین در حضور کلریدریک اسید، پروتئین سفیده تخم مرغ را گوارش
می دهد.

پاسخ: در یک لوله آزمایش ۱۰ سی سی آنزیم پپسین وارد می کنیم. سپس به آن قطره قطره کلریدریک اسید اضافه می کنیم تا PH آن به حدود ۲ یا ۳ برسد. سپس یک قطعه سفیده تخم مرغ را به لوله اضافه کرده و آن را به مدت ۲۴ ساعت در دمای
۳۷°C (دمای بدن) درون دستگاه انکوباتور قرار می دهیم چون آنزیم پپسین در دمای ۳۷C بدن فعالیت می کند. در ادامه خواهیم دید که سفیده تخم مرغ تجزیه شده است. در آزمایش دیگری، همین مراحل را تکرار می کنیم منتهی به لوله آزمایش کلریدریک اسید اضافه نمی کنیم. پس از مدتی خواهیم دید که سفیده تخم مرغ بسیار کم تجزیه شده
است .
نتیجه: آنزیم پپسین در حضور کلریدریک اسید در زمان کوتاه تر و با سرعت بیشتری سفیده تخم مرغ را تجزیه می کند.

۷) مری یک گوسفند یا گاو را تهیه و لایه های آن را مشاهده کنید.

پاسخ: مری گوسفند و گاو همانند مری انسان از بیرون به درون شامل لایه پیوندی سست – لایه های ماهیچه ای – لایه زیر مخاط و لایه پوششی است.

۸) ساختار و کار انواع بافت های ماهیچه ای بدن را در یک جدول فهرست کنید.

پاسخ: در جدول زیر:

نام اسکلتی (مخطط) قلبی صاف
ساختار سلول‌های استوانه‌ای شکل سلول‌های استوانه‌ای منشعب سلول‌های دوکی شکل
عمل ارادی غیرارادی غیرارادی
رنگ قرمز قرمز سفید – صورتی
تعداد هسته چند هسته ای چند هسته ای معمولا تک هسته ای

۹) اگر پوسته آهکی یک تخم مرغ را با قرار دادن آن در سر که از بین ببریم و تخم مرغ بدون پوسته را یک بار در آب مقطر و بار دیگر در محلول نمک غلیظ قرار دهیم، پیش بینی کنید چه تغییری در تخم مرغ ایجاد می شود؟ با توجه به آنچه آموختید برای پیش بینی خود دلیل بیاورید.

پاسخ: اگر تخم مرغ بدون پوسته را در آب مقطر قرار دهیم به علت آنکه فشار اسمزی بیشتری دارد، حجیم و پر آب می شود و اندازه تخم مرغ بزرگ می شود و حتی ممکن است در دراز مدت غشاء نازک آن پاره شود. اما اگر تخم مرغ بدون پوسته را در آب و نمک غلیظ قرار دهیم، به علت آنکه فشار اسمزی آب و نمک بیش از تخم مرغ است، آب تخم مرغ را به خود کشیده و تخم مرغ پلاسیده، چروکیده و کوچک می شود.

۱۰) در این فعالیت با چگونگی اسمز از پرده ای با تراوایی نسبی آشنا می شوید…(مربوط به یکی از فعالیت‌های این فصل)
توضیح دهید چرا مایع درون نی حرکت می کند؟

پاسخ: زیرا غشای تخم مرغ مانند پرده نیمه تراوا عمل می کند. از آنجا که فشار اسمزی درون تخم مرغ بیشتر از فشار اسمزی آب درون بشر است، آب وارد تخم مرغ شده و در درون نی به علت اسمز، بالا می رود.

۱۱) درست یا نادرست بودن عبارت های زیر را مشخص کنید.
الف ) سنگدان از بخش عقبی معده تشکیل شده است و دارای ساختار ماهیچه ای است.
ب) در ملخ گوارش کربوهیدارت ها توسط آمیلاز چینه دان شروع می شود .
ج) پیش معده در ملخ هم در گوارش مکانیکی و هم شیمیایی نقش دارد.
د) گوارش برون یاخته ای در ملخ در کیسه های معده کامل می شود.

پاسخ: الف) صحیح
ب) غلط
ج) صحیح
د) صحیح

۱۲) چینه دان چه بخشی از لوله گوارش است؟ وجود آن چه مزیتی برای پرندگان دارد؟

پاسخ: چینه دان بخش حجیم انتهای مری است و به جانور کمک می کند تا با دفعات کمتر تغذیه، انرژی مورد نیاز خود را تامین کند.

۱۳) نقش هر یک از بخش های زیر را در لوله گوارش ملخ بنویسید.
الف) آرواره ها
ب) آمیلاز بزاق
ج) چینه دان
د) معده و کیسه های معده و راست روده

پاسخ: الف) خرد کردن مواد غذایی و انتقال به دهان
ب) آغاز گوارش کربوهیدارت‌ها
ج) ذخیره و نرم کردن غذا
د) آنزیم هایی ترشح می کنند که به پیش معده وارد می شوند و جذب و جذب آب و يون‌ها

۱۴) نوع تغذیه ملخ و ترتیب بخش های مختلف تشکیل دهنده لوله گوارش آن را ذکر کنید.

پاسخ: گیاه خوار، ترتیب بخش ها شامل:
دهان ← مری ← چینه دان ← پیش معده ← کیسه های معده ← معده ← روده ← راست روده ← مخرج

۱۵) دستگاه گوارش کامل در اثر تشکیل کدام بخش شکل می گیرد و نتیجه تشکیل این بخش چیست؟

پاسخ: تشکیل مخرج – امکان جریان یک طرفه غذا را بدون مخلوط شدن غذای گوارش یافته و مواد دفعی فراهم می کند.

۱۶) مراحل گوارش و جذب مواد غذایی در حفره گوارشی هیدر از گروه مرجانیان را ذکر کنید.

پاسخ: ورود غذا از سوراخ به کیسه منشعب ← ترشح آنزیم از بعضی از یاخته های حفره گوارشی و آغاز گوارش برون یاخته ای ← ذره خواری (فاگوسیتوز)، ذره های غذایی توسط برخی سلولهای حفره گوارشی ← انجام گوارش درون یاخته ای در واکوئل غذایی

۱۷) حفره گوارش را تعریف کنید.

پاسخ: کیسه منشعب است که فقط یک سوراخ برای ورود و خروج مواد دارد.

۱۸) مراحل گوارش درون یاخته ای را در پارامسی بیان کنید.

پاسخ: انتقال غذا با حرکت مژه ها به حفره دهانی ← تشکیل کریچه غذایی ← حرکت کریچه در سیتوپلاسم و اتصال با کافنده تن (لیزوزوم) و ایجاد کریچه گوارشی ← خروج مواد گوارش یافته از واکوئل و مواد گوارش نیافته در آن ← ایجاد کریچه دفعی ← خروج محتویات کریچه دفعی از راه منفذ دفعی

۱۹) انواع گوارش مواد را در حالت کلی به لحاظ محل آن بیان کنید.

پاسخ: درون یاخته ای – برون یاخته ای

۲۰) نحوه جذب مواد غذایی در کرم کدو را بیان کنید و علت آن را بنویسید.

پاسخ: مواد مغذی را از سطح بدن جذب می کند زیرا فاقد دهان و دستگاه گوارش است.

۲۱) انواع محیط هایی که جانداران فاقد توانایی گوارش در آنها زندگی می کنند ذکر کنید.

پاسخ: آب دریا – دستگاه گوارش – مایعات بدن – جانداران میزبان

۲۲) نحوه جذب مواد مغذی در جاندارانی که فاقد دهان و دستگاه گوارش هستند را ذکر کنید.

پاسخ: از سطح یاخته یا سطح بدن و به طور مستقیم، مواد مغذی را جذب می کنند.

۲۳) وزن هر فرد یا نمایه توده بدنی او به مقدار …… و …… و ……. بستگی دارد.

پاسخ: چربی، بافت ماهیچه‌ای، تراکم استخوان

۲۴) روش محاسبه نمایه توده بدنی در افراد کمتر از بیست سال بیان کنید.

پاسخ: برای بررسی مناسب بودن وزن افراد، نمایه توده بدنی آنها را با افراد هم سن و هم جنس مقایسه می کنند.

۲۵) فرمول محاسبه نمایه توده بدنی را بنویسید و مشخص کنید در چه موردی کاربرد دارد.

پاسخ: جواب این پرسش را تصویر زیر:

برای تعیین وزن مناسب از نمایه توده بدنی استفاده می شود.

۲۶) علت تمایل افراد به کم غذا خوردن و کاهش وزن را بیان کنید.

پاسخ: تبلیغات و فشار اجتماعی

۲۷) عوارض کم غذا خوردن و علت بروز آن چیست؟

پاسخ: کم خونی و کاهش استحکام استخوان در اثر کاهش دریافت مواد غذایی

۲۸) انواع بیماری های ناشی از چاقی در جوامع امروزی را ذکر کنید.

پاسخ: دیابت نوع ۲ – انواعی از سرطان – تنگ شدن سرخرگ‌ها و سکته قلبی و مغزی

۲۹) علل افزایش وزن و چاقی در جوامع امروزی را بنویسید.

پاسخ: ۱- استفاده از غذاهای پر انرژی (غذاهای پرچرب و شیرین) ۲- عوامل روانی مانند غذا خوردن برای رهایی از تنش ٣- کم تحرکی ۴- ژن‌ها

۳۰) در ارتباط با دستگاه هورمونی تنظیم کننده دستگاه گوارش به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) انواع هورمون های تنظیم کننده و محل ترشح آنها
ب) محل اثر و نتیجه اثر هر هورمون

پاسخ: الف) سکرتین از دوازدهه و گاسترین از یاخته های دیواره معده در مجاورت پیلور به خون ترشح می شود.
ب) سکرتین بر لوزالمعده اثر می کند و موجب افزایش ترشح بی کربنات می شود و گاسترین با اثر سلول های اصلی و کناری موجب افزایش ترشح پپسینوژن و اسید معده می شود.

۳۱) در ارتباط با شبکه عصبی روده ای به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) محل
ب) ویژگی
ج) نقش

پاسخ: الف) در دیواره لوله گوارش از مری تا مخرج
ب) می تواند مستقل از دستگاه عصبی خودمختار فعالیت کند ولی با آنها ارتباط دارد و تاثیر می پذیرد.
ج) تنظیم تحرک و ترشح در لوله گوارش

حتما بخوانید:  گام به گام درس هفتم علوم ششم (ورزش و نیرو)

۳۲) به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) مرکز بلع
ب) چگونگی هماهنگی عمل بلع با دستگاه تنفس

پاسخ: الف) بصل النخاع
ب) همزمان با عبور غذا از حلق و عمل بلع ← مرکز بلع در بصل النخاع موجب مهار مرکز تنفس در نزدیکی خود می شود ← در نتیجه راه نای بسته و تنفس برای زمانی کوتاه متوقف می شود.

۳۳) دو نقش اعصاب خود مختار را در دستگاه گوارش ذکر کنید.

پاسخ: ۱- تنظیم ناخودآگاه فعالیت های گوارشی
۲- تنظیم عملکرد شبکه عصبی رودهای

۳۴) در ارتباط با نقش دستگاه عصبی خود مختار در تنظیم فعالیت گوارش به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) نوع فعالیت آن ارادی است یا غیر ارادی
ب) چگونگی انعکاس ترشح ترشح بزاق را بنویسید.
ج) عوامل موثر بر افزایش ترشح بزاق

پاسخ: الف) ناخودآگاه
ب) فکر کردن به غذا به فعالیت دستگاه عصبی خود مختار به ارسال پیام عصبی مغز به غده های بزاقی بزاق
ج) دیدن غذا و بوی آن

۳۵) تنظیم عصبی دستگاه گوارش از کدام دو طریق انجام می شود؟

پاسخ: ۱- به کمک اعصاب خودمختار
۲- به کمک شبکه عصبی روده ای

۳۶) عوامل تنظیم کننده فعالیت دستگاه گوارش را در حالت کلی نام ببرید.

پاسخ: دستگاه های عصبی و هورمونی

۳۷) منظور از این که دستگاه گوارش باید به ورود غذا پاسخ مناسب بدهد چیست؟

پاسخ: یعنی شیره های گوارش به موقع و به اندازه کافی ترشح و حرکات لوله گوارش به موقع انجام شود تا غذا با شیره ها مخلوط و در طول لوله با سرعت مناسب حرکت کند.

۳۸) مراحل کار دستگاه گوارش گوارش را نام ببرید.

پاسخ: مرحله خاموشی نسبی و مرحله فعالیت شدید

۳۹) منظور از خاموشی نسبی در دستگاه گوارش چیست؟

پاسخ: فاصله بین خوردن وعده های غذایی

۴۰) در ارتباط با گردش خون در دستگاه گوارش به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) تفاوت سیاهرگ باب با سایر سیاهرگ‌ها
ب) دلیل افزایش میزان جریان خون دستگاه گوارش بعد از خوردن غذا
ج) دو مورد از موادی که در کبد ذخیره می شوند.
د) دو مورد از موادی که از مواد جذب شده در کبد ساخته می شوند.

پاسخ: الف) بر خلاف سایر سیاهرگ، ابتدا به کبد و سپس از راه سیاهرگ‌های دیگر به قلب می رود.
ب) تا نیاز آن برای فعالیت بیشتر تامین شود و مواد مغذی جذب شده به کبد منتقل شود.
ج) آهن – برخی ویتامین ها
د) گلیکوژن و پروتئین

۴۱) انواع بنداره های موجود در انتهای روده بزرگ و ویژگی آنها را بیان کنید.

پاسخ: بنداره داخلی دارای ماهیچه صاف و بنداره خارجی دارای ماهیچه مخطط است.

۴۲) نقش روده بزرگ را بنویسید.

پاسخ: جذب آب و یون‌ها

۴۳) مواد وارد شده به روده بزرگ را نام ببرید.

پاسخ: مواد جذب نشده و گوارش نیافته، یاخته های مرده و باقیمانده شیره های گوارشی

۴۴) سه ویژگی مخاط روده بزرگ را ذکر کنید.

پاسخ: پرز ندارد، یاخته های پوششی مخاط آن، ماده مخاطی ترشحی می کنند ولی آنزیم ترشح نمی کنند.

۴۵) ابتدای روده بزرگ چه نام دارد و به چه قسمتی ختم می شود؟

پاسخ: روده کور – آپاندیس

۴۶) بخش های مختلف روده بزرگ را نام ببرید.

پاسخ: روده کور – کولون بالارو – كولون افقی – کولون پایین رو – راست روده

۴۷) در ارتباط با لیپوپروتئین ها به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) جنس لیپو پروتئین
ب) نقش آنها
ج) محل ساخت
د) انواع

پاسخ: الف) ترکیب لیپید و پروتئین
ب) انتقال لیپیدها از خون به بافت ها
ج) کبد
د) HDL – LDL

۴۸) ویژگی HDL (لیپوپروتئین پرچگال) و فایده آنها را بیان کنید.

پاسخ: در HDL، پروتئین از کلسترول بیشتر است. HDL، کلسترول را از دیواره سرخرگ ها جذب می کنند و در نتیجه احتمال رسوب کلسترول را در دیواره سرخرگ ها کاهش می دهند.

۴۹) در ارتباط با لیپوپروتئین کم چگال (LDL) به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) ویژگی آنها
ب) عوارض آنها
ج) عوامل موثر بر تولید بیشتر آنها

پاسخ: الف) کلسترول زیادی دارند و پروتئین کمتر
ب) کلسترول آنها به دیواره سرخرگ‌ها می چسبد و بتدریج مسیر عبور خون را تنگ یا مسدود می کنند.
ج) مصرف چربی های اشباع، چاقی، کم تحرکی و مصرف بیش از حد کلسترول

۵۰) نحوه جذب مواد گوارش یافته از روده باریک را در حالت کلی بیان کنید.

پاسخ: مولکول های حاصل از گوارش لیپیدها وارد مویرگ‌های لنفی می شوند ولی مواد محلول در آب با عبور از یاخته های پوششی هر پرز به شبکه مویرگی خونی درون پرز وارد و سپس وارد جریان خون می شوند.

۵۱) علت و عوارض و نتیجه بیماری سلیاک را بنویسید.

پاسخ: تخریب ریز پرزها و پرزها (یاخته های روده در اثر پروتئین گلوتن گندم و به دنبال آن کاهش شدید سطح جذب مواد.

۵۲) ساختارهایی که در روده باعث افزایش سطح تماس کیموس با روده می شود را ذکر کنید.

پاسخ: مجموعه چین ها – پرزها و ریز پرزها

۵۳) چین حلقوی روده باریک شامل چه اجزایی است و چگونه ایجاد می شود؟

پاسخ: شامل مخاط و بافت پیوندی است و در اثر چین خوردگی مخاط و بافت پیوندی به وجود می آید.

۵۴) هر یک از موارد زیر را تعریف کنید.
الف) ریز پرز
ب) پرز روده باریک
ج) چین روده باریک

پاسخ: الف) مجموعه چین خوردگی های غشای هر یاخته پرز روده باریک به سمت فضای داخلی روده
ب) مجموعه چند سلول استوانه ای روده باریک
ج) مجموعه چند پرز روده باریک به عبارتی حاصل چین خوردگی مخاط و بافت پیوندی است.

۵۵) لایه های مختلف تشکیل دهنده روده باریک را از خارج به داخل نام ببرید.

پاسخ: لایه بیرونی – لایه ماهیچه ای – لایه زیر مخاطی – لایه مخاطی

۵۶) جذب را تعریف کنید و محل جذب اندک و محل جذب اصلی مواد مغذی را در لوله گوارش بیان کنید.

پاسخ: عبور مواد مغذی از یاخته های بافت پوششی لوله گوارش و ورود آن به محیط داخلی، جذب نام دارد. در دهان و معده جذب اندک است و جذب اصلی در روده باریک انجام می شود.

۵۷) محیط داخلی را تعریف کنید.

پاسخ: خون، لنف و آب میان بافتی، محیط داخلی را تشکیل می دهند.

۵۸) در ارتباط با گوارش چربی ها به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) دو عامل موثر در ریز شدن چربی ها
ب) مهم ترین عامل موثر در گوارش چربی ها در دوازدهه

پاسخ: الف) صفرا و حرکات مخلوط کننده روده باریک
ب) لیپاز لوزالمعده

۵۹) در ارتباط با گوارش پروتئین‌ها به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) محل آغاز گوارش پروتئین ها و نتیجه آن
ب) محل آب کافت کامل آنها و آنزیم های موثر در آن

پاسخ: الف) گوارش پروتئین ها در محیط اسیدی معده، آغاز و به مولکولهای کوچک تبدیل می شوند.
ب) در روده باریک در نتیجه فعالیت پروتئازهای لوزالمعده و آنزیم های یاخته های روده باریک به واحد سازنده خود آب کافت می شوند.

۶۰) منظور از واکنش آب کافت چیست؟ و چه نوع آنزیم هایی این نوع واکنش را انجام می دهند؟

پاسخ: در آب کافت، با مصرف آب، پیوند بین مولکول ها می شکند. آنزیم های گوارشی، هیدرولیز انجام می دهند.

۶۱) در ارتباط با لوزالمعده به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) ویژگی پروتئازهای آن
ب) نقش یون بی کربنات آن

پاسخ: الف) درون روده باریک فعال می شوند.
ب) بی کربنات اسید معده را خنثی و درون دوازدهه را قلیایی می کند تا دیواره دوازدهه از اثر اسید حفظ و محیط مناسب برای فعالیت آنزیم های لوزالمعده فراهم شود.

۶۲) محل لوزالمعده و ترکیبات تولیدی آن را ذکر کنید.

پاسخ: در زیر معده و موازی با آن قرار گرفته است و ترکیبات تولیدی آن شامل آنزیم ها و یون بی کربنات که به دوازدهه می ریزد.

۶۳) در ارتباط با صفرا به سوالات زیر پاسخ کوتاه دهید.
الف) محل تولید
ب) محل ذخیره
ج) نوع ترکیبات آن

پاسخ: الف) کبد
ب) کیسه صفرا
ج) ترکیبی از نمک‌های صفراوی -بیکربنات کلسترول و فسفولیپید

۶۴) شیره روده شامل چه ترکیباتی است؟

پاسخ: ماده مخاطی، آب، یونهای مختلف از جمله بیکربنات و آنزیم هایی در یاخته های پوششی مخاط قرار دارند.

۶۵) نقش حرکات لوله گوارش را بیان کنید.

پاسخ: گوارش مکانیکی، پیش بردن کیموس در طول روده و گستراندن کیموس در سراسر مخاط روده به منظور تماس با شیره های گوارشی و نیز یاخته های پوششی مخاط

۶۶) عوامل موثر در گوارش نهایی کیموس در روده باریک را ذکر کنید.

پاسخ: حرکات روده و مواد شیره روده، لوزالمعده و صفرا که به دوازدهه می ریزند.

۶۷) دو عامل موثر در تبدیل پپسینوژن به پپسین را ذکر کنید.

پاسخ: HCI و پپسین

۶۸) الف) چرا مخاط مری در اثر برگشت اسید معده آسیب می بیند؟
ب) علل ریفلاکس معده را ذکر کنید. (۴ مورد)

پاسخ: الف) زیرا حفاظت دیواره مری به اندازه معده نیست.
ب) سیگار کشیدن، مصرف نوشابه های الکلی، رژیم غذایی نامناسب و استفاده بیش از حد از غذاهای آماده و تنش و اضطراب

۶۹) علت ریفلاکس چیست؟ و عوارض آن چیست؟

پاسخ: اگر انقباض بنداره انتهای مری کافی نباشد، فرد دچار برگشت اسید می شود و بتدریج مخاط مری آسیب می بیند.

۷۰) به سوالات زیر پاسخ دهید.
الف) محل ترشح عامل داخلی معده
ب) نقش عامل داخلی
ج) دلیل کم خونی به دنبال آسیب معده

پاسخ: الف) یاخته های کناری غدد معده
ب) کمک به جذب ویتامین B12
ج) ویتامین B12 که برای ساختن گویچه قرمز لازم است جذب نمی شود.

۷۱) نتایج تخریب سلول های کناری غدد معده یا بر داشتن معده را بنویسید.

پاسخ: ساخته نشدن اسید کلریدریک، ابتلا فرد به کم خونی خطرناک

۷۲) پاسخ کوتاه دهید.
الف) نام پیش ساز پروتئازهای معده
ب) نتیجه اثر اسید کلریدریک بر آن
ج) نتیجه عمل آنزیم پپسین بر روی پروتئین ها

پاسخ: الف) پپسینوژن
ب) تبدیل پپسینوژن به پپسین
ج) تبدیل پروتئین به مولکولهای کوچک تر

۷۳) محل ترشحات هر یک از ترکیبات زیر را در معده مشخص کنید.
الف) ماده مخاطی
ب ) بیکربنات
پ) آنزیم پپسینوژن
ت) فاکتور داخلی
ث) اسید کلریدریک

پاسخ: الف) یاخته های پوششی سطحی مخاط معده و برخی یاخته های غده های معده
ب) یاخته های پوششی سطحی
پ) یاخته های اصلی
ت) یاخته های کناری
ث) یاخته های کناری

۷۴) کیموس معده را تعریف کنید .

پاسخ: پس از این که غذا به طور کامل با شیره معده آمیخته شد، مخلوط بدست آمده، کیموس نام دارد.

۷۵) انواع ترکیبات شیره معده را نام ببرید.

پاسخ: ماده مخاطی – کلریدریک اسید – بیکربنات – فاکتور داخلی و آنزیم های معده (پروتئاز – لیپاز)

۷۶) الف) حفره های معده چگونه ایجاد می شوند؟
ب) انواع یاخته های معده را نام ببرید.

پاسخ: الف) یاخته های پوششی مخاط معده در بافت پیوندی زیرین فرو رفته و حفره های معده را به وجود می آورند.
ب) یاخته کناری – یاخته اصلی – یاخته ترشح کننده هورمون

۷۷) الف) ساختار معده را توضیح دهید.
ب) نقش های معده را بیان کنید.

پاسخ: الف) معده بخش کیسه ای شکل لوله گوارش است.
ب) انبار کردن غذای بلع شده و گوارش غذا در اثر شیره معده و حرکات آن

۷۸) انواع عوامل موثر در حرکت غذا در مری را ذکر کنید.

پاسخ: ماده مخاطی – حرکات کرمی شکل

۷۹) وضعیت هر یک از موارد زیر را به هنگام بلع بیان کنید.
«اپی گلوت – زبان کوچک – بنداره انتهای مری»

پاسخ: اپی گلوت با پایین رفتن، راه نای را می بندد. زبان کوچک با بالا آمدن راه بینی را می بندد. بنداره انتهای مری شل می شود.

۸۰) مکانسیم بلع را بنویسید.

پاسخ: هنگام بلع با فشار زبان توده غذا به عقب دهان و داخل حلق رانده می شود ← ادامه بلع به صورت غیر ارادی ← زبان کوچک راه بینی و اپی گلوت راه نای را می بندد ← انقباض ماهیچه دیواره حلق و ایجاد حرکت کرمی ← ورود غذا به مری و شل شدن ماهیچه ابتدای مری ← ادامه حرکت در مری ← شل شدن بنداره انتهای مری ← ورود غذا به معده

۸۱) بلع را تعریف کنید.

پاسخ: فرو بردن غذا از دهان تا معده

نکته مهم: دانش آموزان عزیز، تنها به خواندن این سوالات اکتفا نکنید و حتما متن درس را هم به دقت مطالعه کنید.

همچنین بخوانید: جواب فعالیت های فصل دوم زیست دهم

✅ سوالات متن درس ۲ دوم زیست شناسی دهم با جواب را در این مقاله مشاهده کردید. امیدوارم از آن استفاده کرده باشید و از صفحات دیگر ماگرتا دیدن نمایید. برای بهتر پیدا کردن جواب ها در آخر کلمات جستجو شده داخل گوگل، کلمه ماگرتا را قرار دهید. همچنین سوالات خود را در بخش دیدگاه بنویسید. 💖

منبع :
مجله اینترنتی ماگرتا

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا