تحقیق درباره همگن و ناهمگن چیست و همراه با مثال
در سایت مرجع کنکور ایران نمونه سوال و تحقیق دروس مختلف اورده شده است
تحقیق همگن و ناهمگن: به طور کلی مخلوطها به دو دسته همگن و ناهمگن تقسیم میشوند و هر یک دارای ویژگی خاص خود است. اگر به دنبال کسب اطلاعات در این زمینه هستید در ادامه با بخش تحقیق ماگرتا همراه ما باشید.
تحقیق پیشنهادی : تحقیق درباره کرم شب تاب و زیستگاه آن ها
مخلوط چیست؟
مخلوط یعنی آمیخته شدن دو ماده باهم که به آن شوریده نیز میگویند. در علم شیمی مخلوط را مخلوطکردن دو یا چند ماده مختلف که با هم ترکیب میشوند، میدانند. لازم به ذکر است مخلوط یک ترکیب شیمیایی نسیت بلکه ترکیبی فیزیکی است و به دو دسته «همگن» و «ناهمگن» تقسیم میشود.
مخلوط همگن را بشناسیم
مخلوطهایی که اجزای آن به صورت یکنواخت ترکیب شدهاند مخلوط همگن میگویند. اجزای مخلوطها به حلال و حل شونده تقسیم میشود به طوری که حل شونده مادهای است که در حلال حل میشود. مخلوط همگن به 3 دسته کلی « مخلوط همگن گاز»، «مخلوط همگن مایع» و «مخلوط همگن جامد» تقسیم میشود که در زیر آن را شرح دادهایم.
مخلوط همگن گاز:
- مخلوط جامد در گاز مثل نفتالین در هوا
- مخلوط مایع در گاز مثل عطر در هوا
- مخلوط گاز در گاز مثل هوا
مخلوط همگن مایع:
- مخلوط جامد در مایع مثل شکر یا نمک در آب
- مخلوط مایع در مایع مثل مخلوط الکل در آب
- مخلوط گاز در مایع مثل نوشابه گازدار
مخلوط همگن جامد:
- مخلوط جامد در جامد مثل سکه
- مخلوط مایع در جامد مثل جیوه در سرب
- مخلوط گاز در جامد مثل هیدروژن در پلادیوم
خواص مخلوط همگن را بشناسیم
ذرات همگن مخلوط همگن بسیلر کوچکتر از یک نانومتر است. لازم به ذکر است مخلوط همگن اثر تیندال را مشخص نمیکند و مرز ذرات قابل تشخیص نخواهد بود. جالب است بدانید ذرات تشکیل دهنده مخلوط همگن را نمیتوان با استفاده از سانتریفیوژ جدا کرد.
مخلوط ناهمگن چیست؟
به مخلوطی که ترکیب آن یکنواخت نباشد مخلوط ناهمگن میگوییم. این نوع مخلوط ظاهر و ترکیب یکنواختی ندارد و میتوان بعد از ترکیب هم آنها را از هم جدا کرد یا حتی اجزای آن را تشخیص داد. مخلوط ناهمگن به دو دسته معلق و غیر معلق تقسیم میشود.
مخلوط معلق:
اگر مخلوط ناهمگن را در نقطهای به صورت ساکن نگه دارید بعد از مدتی مکث مشاهده خواهید کرد که اجزای آن خود به خود در حال جدا شدن از هم جدا هستند. مخلوط ناهمگن معلق مثل دوغ، شیرکاکائو، خاکشیر و … است که خودتان نیز میتوانید آنها را تهیه کنید و این آزمایش را انجام داده و جدا شدن اجزا را مشاهده کنید.
مخلوط غیر معلق:
اگر یک مخلوط ناهمگن را به صورت ساکن در جایی نگه داشتید و بعد از مدتی مشاهده کردید که اجزا از هم جدا نشدهاند به آن «مخلوط ناهمگن غیر معلق» میگویند. به عنوان مثال سالاد یک مخلوط ناهمگن معلق است.
پدیده تیندال را بشناسیم
این پدیده برای بررسی آن است که آیا محلول مورد نظر محلولی کلوئیدی است یانه؟ (کلودید مخلوط ناهمگنی است که ذرات آن به مرور زمان ته نشین نمیشود).
یکی از خواص کلوئیدها داشتن اثر تیندال است. زمانی که پرتو نور وارد یک محول کلوئیدی میشود ذرات کلوئیدی به نور اجازه عبور کامل را نخواهند داد و ذارت نور به ذرات کلوئیدی برخورد میکنند و در جهت های مختلف پراکنده میشوند.
تحقیقات پیشنهادی : تحقیق در مورد میزان مصرف منابع شیمیایی در جهان
و
تحقیق درباره ارگونومی
و
تحقیق درباره حس بویایی
سخن پایانی: به پایان مخلوط همگن و ناهمگن رسیدیم امیدواریم برای شما مفید بوده باشد. منتظر نظرات و پیشنهادات شما در بخش دیدگاه هستیم.
منبع :
مجله اینترنتی ماگرتا